19 Haziran 2015 Cuma

 Yemesi çok keyifli olduğu gibi sunumu çok şık ve pratik olan bu özel ve leziz tarife hayır demeyeceksiniz.
YUFKALI PATLICAN DOLMASI

MALZEMELER
350-400 Gram orta yağlı kıyma
2 adet böreklik yufka
1 kilo Kalın ve uzun patlıcan
1  çay bardağı pirinç (Haşlanmış süzülmüş)
1 orta boy kuru soğan
Karabiber_Pul biber-kimyon
Yarım demet maydanoz
SOS İÇİN
3 adet domates
3 diş sarımsak
2 kesme şeker
Karabiber-Tuz
1 tatlı kaşığı biber salçası
kızartmak için zeytinyağı

YAPILIŞI
İlk önce patlıcanları boyuna 1-1,5 kalınlığında dilimleyin genişce bir kabın içine koyup üzerine bolca tuz serperek arada sırada alt üst yaparak en az 30 dak bekletin bir kenarda..Patlıcanları acı suyunu salarken bir başka derin bir kaba kuru soğanları rendeleyin ve sırasıyla  kıymayı ,4 dört diş ezilmiş sarımsakları,baharatları ,maydanozu ve haşlanmış pirinçleri  ilave edip güzelce yoğurun.Acı suyunu salmış patlıcanları yıkayın temiz bir mutfak havlusu veya kağıt havluyla fazla suyunu alarak kurutun.İster kızgın yağda bir tavada kızartın isterseniz patlıcanların arkalı önlü her yerini bir fırça ile yağlayıp yağlı kağıt serilmiş fırında hafif kızarıncaya kadar fırında kızartın.Tercih ve damak zevkinize göre.( Ben börekler kuru olmaması için patlıcanları tek tek kızgın yağda kızarttım .Şimdi sizi duyar gibiyim sağlıksız  dediğinizi, haklısınız ama bazı yemeklerinde olması gerektiği gibi pişirilmesinden yanayım lezzeti yakalamak adı na .kaldı ki bu yemeği her zaman yapmadığımız gibi)
Alttaki resimde gördüğünüz gibi Yufkayı geniş bir tezgaha serin bir tarafından 4 parmak kadar katlayın kızarmış patlıcanları uç uca yan yana yufka boyu ve ortasına gelecek şekilde yerleştirin.Üzerine pirinçli kıymalı harcın yarısını  her tarafına yayın.Yufkanın kenarlarını üzerine kapatıp sıkıca rulo yapın.2 parmak genişliğinde dilimleyerek yağlı kağıt serilmiş hafif yağlanmış fırın tepsisine dizin.Önceden ısıtılmış200  fırında 35-40 dak pişirin.
 Bir tavaya çok az  1 yemek kaşığı kadar zeytin yağını kızdırın ince dövülmüş veya doğranmış sarımsakları soteleyin.rende veya yine küçük doğranmış domatesleri ve biber salçasını sos kıvamına gelene kısık ateşte pişirin içine istenilen baharatları ilave edip sıcak olarak yufkalı patlıcan dolmasının yanında servis edin.
NOT  Sarımsaklı yoğurt ile de güzel olacağını düşünüyorum.
Güloannemutfakta'ya teşekkürler


0 yorum :

Yorum Gönder

Kataloglar. Blogger tarafından desteklenmektedir.

Sayfalar

Facebook Sayfamız

Popüler Tarifler