15 Haziran 2015 Pazartesi

TAVUKLU BÖREK
Hamuru için;
1 çay bardagı süt
1 çay bardagı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
2-3 damla limon suyu veya sirke
2 yumurta sarısı+ 1 yumurta beyazı
250 gram tereyağı veya margarin
Tuz
Aldığı kadar

İç harcı;
Haşlanmış tavuk eti
1 kuru sogan
Maydanoz
Üzerine,
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşıgı pekmez

Hamur;
Islak malzemeler bulamaç halinde karıştırılır, tuz eklenir ve aldığı kadar unla (ele yapışmayacak pürüzsüz bir hamur) yoğrulur. Hamur 30 dakika dinlenmeye bırakılır.

İç harç için sogan kavrulur ve kavrulan soğana haşlanmış didiklenmiş tavuk konulur. İnce kıyılmış maydanoz , tuz ve karabiber eklenir. Soğutulur.

Dinlenen hamurdan 6 adet beze yapılır. Her beze servis tabağından biraz büyük olacak şekilde açılır. Oda sıcaklığına getirilen tereyağı da 6 parçaya bölünür. Açılan her bezeye tereyağı tüm yüzeye sürülüp katlanır. Burada hedef olabildiği kadar fazla kat yaratmaktır. Şöyle ki; yuvarlak formdaki hamurun sol tarafından dairenin tam ortasına gelecek şekilde ilk katlama yapılır. Sağ kenar da sol kenarın üzerine katlanır. Hamura tereyağı sürdüğünüz fırça veya elinizde kalan tereyağı da ilk iki katlama sonrası kuru kalan yüzeylere sürülür. Sürüldükten sonra alttaki kısım tam ortaya ve üstteki kısım da onun üzerine katlanır. Bu şekilde yer yüzeyinde tereyağı olan 8 katlı bir hamur elde ediyoruz. Kare formunu alan 6 adet hamurumuzu 30 dakika soğutucuda dinlendiriyoruz. Soğuyan hamurları tezgaha alıp mümkün olduğu kadar kare formunda açıyoruz. Kabaca 25x25'lik bir form oluşturuyoruz. Bu kareyi birbirine eşit tam dört parçaya bölüyoruz ve iç harçtan koyup zarf şeklinde kapatıyoruz. Kapatılan taraf tepsiye gelecek şekilde tepsiye alıyoruz.
Bu ölçü ile tam 24 parça börek elde ediliyor. Üzerine yumurta sarısına ilave edilmiş 1 yemek kaşığı pekmezli karışım sürülüp 180 derece fırında üzerleri altın rengi olana dek pişirilir.

0 yorum :

Yorum Gönder

Kataloglar. Blogger tarafından desteklenmektedir.

Sayfalar

Facebook Sayfamız

Popüler Tarifler