3 Temmuz 2015 Cuma

SU BÖREĞİ
Hamuru İçin;
8 adet yumurta
1 su bardağı su
4-5 yemek kaşığı sıvıyağ
Tuz
Aldığı kadar un
İçi İçin;
400 gr kıyma
Yarım demet maydanoz
Karabiber,tuz
Arzuya göre; çökelek yada peynirde kullanabilirsiniz
Aralarına sürmek için;
200 gr. tereyağ
Yarım su bardağı sıvıyağ
Yapılışı:
 Yumurtaları bir yoğurma kabına kırın. İçine su ve sıvıyağ ekleyip,karıştırın.Tuz ve unu ilave edip sert bir hamur elde edin. Hamurun üzerini nemli bir bezle kapatın ve yaklaşık yarım saat dinlenmesi için bekleyin.
 Bu arada iç malzemesini hazırlayın.Bunun için; kıymayı bir tavaya alın. Kıyma suyunu salıp tekrar çekene kadar kavurun. Kavrulan kıymaya 2 kaşık tereyag ekleyip,karıştırın.Ocağı söndürün ve kıymalı harca son olarak ince kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiber ekleyip karıştırın.
Peynirli yada çökelekli iç malzemeside hazırlayabilirsiniz.Bunun için; çökeleği kaseye alın ve içine ince kıyılmış maydanoz,tuz ve pulbiber ekleyip,karıştırın.
 Dinlenen hamuru 8 beze olacak şekilde parçalara ayırın. Bezeleri açmaya başlayın. Açılan her yufkanın arasına bir bez serin ve yufkaları üst üste dizin.
Derin ve büyük bir tencerede su kaynatın ve içine 1 yemek kaşığı tuz atın. Derin ve büyük bir mutfak kasesine de soğuk su koyun.
 Bu arada aralarına sürmek için; tereyağ ve sıvıyağı tavaya alın ve eritin.Börek tepsinizi bu yağdan yağlayın.
Kaynayan su içerisine ilk yufkayı batırın ve tahta kaşık yada kevgirle yufkaları yırtmadan karıştırarak,alt-üst ederek haşlayın.
Kaynar sudan kevgir yardımı ile aldığınız yufkaları hemen soğuk suya atın ve yufkayı elinizle açarak soğutun.Yufkayı elinizle hafifçe sıkarak sudan çıkartın ve yağladıgınız tepsiye yayın.
 Diğer 3 yufkayada aynı işlemleri uygulayın.Her seferinde yufkaların aralarını yağlayarak tepsiye yerleştirin.Böylece 4 kat yufkamız olacak ve ortaya gelmiş olacağız.
Ortaya geldiğinizde kıymalı iç harcını yayın ve işleme devam edin.
 Diğer kalan 4 yufkayada aynı işlemleri uygulayın.
Kalan tereyağ ile son yufkanın üstünü de yaglayın.
 Börek bu haliyle bir gece dolapta bekleyebilirse daha lezzetli olacaktır.
 Pişirme işlemini ocakta,fırında yada tavada yapabilirsiniz.
 Eger ocakta yapacaksanız;ocağınızın 4 gözünüde kısık ayarda açın ve tepsiyi çevire çevire altını sürekli kontrol ederek böreginizin bir yüzünü kızartın.Böreği biraz soğutun ve alt-üst ederek,dikkatli bir şekilde çevirin.Tekrar ocağa alın ve diğer yüzünüde aynı şekilde kızartın.
 Eğer fırında yapacaksanız,böreginizi fırın tepsisine döşeyin ve 200 derece önceden ısıtılmış fırında böreğinizi pişirin.
 Benim tercihim tavada kızartmak.Bunun için; hazırladığınız ve dinlendirdiğiniz böreğinizi tavanızın boyutlarında kesin ve tavaya alıp,arkalı-önlü kızartın.
 Böreğinizi dilimleyip,sıcak sıcak servis edin.
 Afiyetler olsun.Ağzınızın tadı hiç bozulmasın İnşaAllah  ARZUYA GÖRE'ye teşekkürler



0 yorum :

Yorum Gönder

Kataloglar. Blogger tarafından desteklenmektedir.

Sayfalar

Facebook Sayfamız

Popüler Tarifler