5 Temmuz 2015 Pazar
- 13:40
- Unknown
- Mutfak Temizliği
- Yorum Yok
Fırın Temizleme Yöntemleri
Günümüzde artık talep kendi kendini temizleyen fırınlardan yana oldukça artmıştır. Kendi kendini temizleyen fırınlar 2 farklı sekilde bu işlemi gerçekleştirmektedir.
1. Pirolitik temizleme ile yani fırının bir dereceye kadar ısıtılıp sıçramış olan yemek artıkları ile diğer lekelerin kül haline getirilmesi işlemidir. Bu temizleme yönteminde kontrol süresi 2 saat süren ayrı bir yöntem uygulanmaktadır. Ayrıca temizleme süresi için gerekli olan ısıtma islemi süresince fırının kapakları her zaman kapalı tutulmalıdır.
2. Katalizör ya da devamlı temizleme yöntemi fırının kullanım zamanlarında pişirme sıcaklığı içerisinde yapılan temizlemedir.
Özellikle kendini temizleme özelliğine sahip olan fırınlarda ticari temizleyicilerin kullanılması önemlidir. Bu temizleyiciler krem, macun, sıvı ya da sprey formlarında bulunurlar. Ve hemen hemen hepsi yanmıs olan yağı cözebilmek icin aynı uygulama sekli ile kullanılırlar.
Özellikle sıvı temizleyicileri cok dikkatli bir şekilde kullanmaya ve temizlik sırasında fırının ön tarafına gazete kâgıdı sermeyi ihmal etmeyin. Bu tür temizleyicilerde eldiven takmayı ihmal etmemeniz sağlığınız acısından faydalı olacaktır.
Fırını temizlemek için en mükemmel zaman fırının ılık olduğu ya da yemek pişirmenin hemen ardınadır. Çükü kir ile yağ izleri fırının sıcak ya da ılık olduğu zaman çok daha kolay ve hızlı bir şekilde temizlenirler.
Eger asağıdaki önerileri dikkate alırsanız fırınınızı çok daha az temizleyeceksiniz.
• Et gibi yiyeceklerin sıçrama ihtimali vardır ve bu yiyecekleri alüminyum bir kâğıt ile kapatmalı ya da fırın torbasında pişirilmelidir.
• Tartlar, güveçler ya da pudingler pişerken etrafa damlayabilirler ve bu yüzden bu yiyeceklerin altına tepsi ya da kâgıt koymayı unutmamalısınız.
• Fırınınızı her zaman ılık olduğu zaman silin. Bu durum cam olan fırın kapağınız icin de geçerlidir. Silme islemini yapmak için temiz ve nemli bir bezi cok az miktardaki amonyak ile ıslatıp temizleme işlemine yardımda bulunabilirsiniz.
Eğer o anda elinizin altında bir fırın temizleyiciniz yok ise temiz bir bezi amonyak ile ıslatıp fırınınızın kapağını, kenarlarını ve zeminini silebilirsiniz. Bunun için ½ bardak kadar amonyağı bir bez ile beraber bir çay bardağına koyun ve kapıyı kapatın. Bu sayede amonyağın dumanı yağları yumuşatır ve yaklaşık 8 saat kadar sonra sabunlu bulaşık teli yardımı ile tüm lekeleri çıkartabilirsiniz. Deterjan ve sabun izleri de sıcakta pişer bu yüzden nemli ve temiz bir bezle de silmeyi unutmayın.
Ocağınızın yüzeyine cizici ya da yakıcı temizleyiciler kullanmamaya özen gösterin. Yüzey üzerinde lekeler var ise o zaman bu yüzeylere krem cinsinde bir temizleyici uygulayın.
Eger elektrikli bir ocağınız var ise ve ocagınızın altında bulunan celik tepsiler çıkmıyor ise o zaman ocağı cıkartın ve tepsilere yaklaşık 1 yemek kaşığı kadar amonyak dökün. Amonyağı 1 ya da birkaç saat kadar bekletin. Daha sonra yine eldiven takmayı ihmal etmeden ve mutfagınızı havalandırmayı unutmadan ilk önce deterjan eklenmiş olan bulasık teli ile sonra deterjanlı su içerisinde bırakılmış bir bez ile tepsileri silin.
Bu uygulama sayesinde yanık tortuları tamamen çıkmış olacaktır. Bu tepsilerde alüminyum kâğıt kullanmayı ihmal etmeyin.
Çıkartılan tepsilerin temizliğinde ¼ kâse amonyaklı su ile tepsileri ıslatın ve sonra bulasık teli yardımı ile tepsilerinizi silin.
Kaydol:
Kayıt Yorumları
(
Atom
)
0 yorum :
Yorum Gönder