Yazar Ülkü Menşure Solak, ”nasıl doğru beslenilir?” sorusunun peşine düşmüş ve cevabı 14 asır öncesinde bulmuş. Böylece ortaya ”Resûlullah’ın (s.a.v.) Sofrası” adlı kitap çıkmış.
Müslümanlar için Hz. Muhammed’in alışkanlıklarına ve de tavsiyelerine kısacası hayatının her anına sadık kalarak yaşamak önemli bir ölçüdür. İslam fıkhında “sünnet” diye adlandırılan bu Peygamber emaneti hayat tarzı içinde beslenme de kendine yer bulur.
HERKESE FAYDALI
Çünkü Allah Resûlü’nün yemek kültürü günümüzün birçok sıkıntısına çare olacak bir güce ve aynı zamanda zenginliğe sahip. Yazar Ülkü Menşure Solak da bu konuda faydalı olabilme adına 14 asır önceki sofra alışkanlıklarını ve yemek yeme adabını “Resûlullah’ın Sofrası” başlıklı kitapta toplamış.
Sünnetlerde tavsiye edilen özellikle sağlıkla ilgili hususların bilimsel araştırmalarla yeni yeni anlaşıldığını belirten Solak, “Her konuda olduğu gibi sağlıklı beslenmede de O’nun (s.a.v.) sofrasından alınacak çok ders var” dedi. Yazar Solak ayrıca şunları söyledi, “Araştırma sırasında çok farklı bilgilere ulaştık. Öyle ki bu tavsiyeleri Müslüman olmayanlar da kabul edecektir.”
MUTFAGIN ANA MALZEMESİ ARPA
Ülkü Menşure Solak, Hazret-i Muhammed’in sofrasına ve yemek adabına ilişkin şu noktalara dikkat çekti, “Hazret-i Peygamber yemeklerden önce mutlaka ellerini yıkardı. Döneminde tarhananın birçok çeşidi kullanılırdı. Pirinç de sofralarda kendine yer bulurdu. Koyun ve devenin eti ve sütü de yemek listesinde idi.
Efendimiz’in kurutulmuş balık yediğini de biliyoruz. Yine arpa ve çavdar ekmeği de yerdi. Mutfağının ana malzemesi ise arpa idi. Çorbası, lapası, kabak ve etle karıştırılmış hâli yenirdi.”
ÜFLEYEREK SOGUTMAYIN
Allah Resûlü’nün, süt ve balı, et ile yağı karıştırıp yemediğini belirten Solak şu bilgileri de verdi, “Et yemeğine yağ ekletmemiştir. İkram edildiğinde de reddetmiştir. Yine yemeği sıcak yememiş, suya nefes vermenin, yemeği üfleyerek soğutmanın doğru olmadığını ifade etmiştir.
Efendimiz, günlük bir veya iki öğün yemek yemiştir. Bütün hastalıkların kaynağı birbirini üstüne yemektir. Diyet yapanlara tavsiyem, en iyisi oruçtur! Çünkü bağışıklık sistemini güçlendirme durumu söz konusudur.”
NEBİ TAVSİYESİ TELBİNE ÇORBASI
Hazret-i Peygamber, Hazret-i Ali hastalandığında iyileşmesi için bu çorbayı tavsiye etmiştir. Öyle ki Hazret-i Aişe’nin, “Bu çorba üzüntü ve kederli kimsenin gönlünü kuvvetlendirir” dediği rivayet edilir. İşte o çorba:
Malzemeler: – 30 gram sızma zeytinyağı – 2 yemek kaşığı arpa unu – Su ve tuz – İsteğe göre bal, kekik, kimyon ve nane
Hazırlanışı: Yağ tencereye konur. Arpa ilave edilip biraz kavrulur. Yeterli miktarda su katılıp karıştırılır. Az tuz eklenir. İstenirse baharat katılır. Yine isteğe bağlı bal da ilave edilebilir.
8 Ağustos 2015 Cumartesi
Kaydol:
Kayıt Yorumları
(
Atom
)
0 yorum :
Yorum Gönder